Afdrukken

Henk Mertens 

Henk Mertens is sinds december 2009 de dirigent van het harmonieorkest en opleidingsorkest van het GMC.

Dirigent
Henk studeerde directie bij Alex Schillings aan het conservatorium van Zwolle. Verder volgde hij masterclasses en lessen bij o.a. Jan Cober, Jan Stulen, Tijmen Botma en Jos van de Braak. Hij deed met goed resultaat mee aan de internationale dirigentenwedstrijd van het Festival De Musique Française 2012 te Parijs. Hij dirigeerde diverse orkesten waaronder het Landgraafs Symfonieorkest en Muziekvereniging Tot Onderling Genoegen Welten. Met laatst genoemde werd hij tijdens het Wereld Muziek Concours 2009 te Kerkrade Limburgs kampioen in de tweede divisie.

Op dit moment is Henk als dirigent, behalve aan het GMC, ook verbonden aan de fanfare St.-Willibrordus uit Lierop, Muziekvereniging Concordia uit Berkel-Enschot en Brassband Valuas uit Venlo.

Klarinettist
Als klarinettist volgde Henk aan het conservatorium van Maastricht de opleiding tot uitvoerend musicus klassiek met als specialisaties kamermuziek en orkestspel bij Leo van Tol (soloklarinettist Limburgs Symfonie Orkest) en Léon Bosch (soloklarinettist Nederlands Philharmonisch Orkest). Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Ralph Manno (Münchner Philharmoniker) en Karel Dohnal (Prague Clarinet Quartet).

Zijn muzikale "wortels" liggen bij Koninklijke Harmonie St. Philomena te Chevremont. Verder is hij als speler verbonden aan kamermuziekgezelschap The New Clarinet Symphonics (Bes- en altklarinet), het Belline Kwartet en de Philharmonie Bocholtz.

"Muziek is behalve mijn beroep ook mijn passie. Dit is ook wat ik wil overdragen: enthousiasme, plezier en een goede basis."

Componist
Aan het conservatorium van Maastricht studeerde Henk naast klarinet ook compositie bij John Slangen. Enkele van zijn stukken zijn:

• Deux sentiments voor piano solo, première in 2002 door Tjeu Zeijen
• Metamorfose 1 voor cello solo (2005)
• Sonos voor altklarinet, basklarinet en contrabasklarinet (opname in 2006 door Koen Cuijpers op basklarinet, Marc Bongers op contrabasklarinet en Henk Mertens op altklarinet
• Aér voor kamerensemble (in opdracht van blazersensemble Zuiderwind o.l.v. Jos van de Braak, première in april 2008)
• Lililili voor sopraan en piano (in opdracht van Stichting Limburgse Literaire Lies, première oktober 2009)
• Largo en Scherzo voor klarinetensemble (in opdracht van The New Clarinet Symphonics, première in Zaamslag 2010, gedirigeerd door de componist zelf)
• Orkestratie van Gustav Mahlers 'Symfonisches Präludium' (uitgegeven bij Uitgeverij Baton Music Eindhoven).

Website
Youtube
Facebook