Afdrukken

Iedereen kent de Valkenswaardse processie naar Handel. Maar er is ook een Geldropse. Altijd een weekend later dan die van Valkenswaard. Veel kleiner maar wel zeker vijftig jaar ouder. Vandaag gaan pelgrims uit Geldrop voor de 350ste keer op pad. Maar hoe lang nog?

Corrie de Leeuw

Geldrop "Als we terugkomen. Dat is het mooist. Het Geldrops Muziekkorps loopt het laatste stuk altijd mee. Net als de pastoor. Alle Brigidaklokken luiden en het korps speelt Kinderen van Maria. Wat een feest als we met die harmonie de kerk binnen gaan. Dan schiet het geluid zo mooi de koepel in. Kippenvel is dat. Alle kaarsen branden en de kerk zit vol. Dat is echt een fantastisch gevoel. Dat is thuiskomen".


Als Frans Parren (75, liep een keer of 45 naar Handel en is voorzitter van de stichting Bedevaart Geldrop-Handel) het moment beschrijft knikken de anderen. Je kan aan ze zien dat ze in gedachten samen met Frans de kerk binnenlopen.
We zitten in de Geldropse Brigidakerk. Vanwege het mooie jubileum van de bedevaart Geldrop-Handel en omdat de kerk altijd de plek van vertrek en aankomst is. Het is 350 jaar geleden dat Geldroppenaren voor het eerst de pelgrimstocht naar Handel ondernamen.  (.....)

Begin van een lang artikel in het Eindhovens Dagblad, 23 juni 2018.